Dil Ve Konuşma Terapisti Dil Ve Konuşma Terapisti

Dil ve Konuşma Bozuklukları Nelerdir?

Dil ve konuşma bozuklukları kapsamında en yaygın karşılaşılan artikülasyon bozuklukları, kekemelik, gecikmiş konuşma, öğrenme güçlüğü, afazi, apraksi, dizartri gibi bozukluklardır. Bu bozukluklara daha detaylı inceleyecek olursak;

Kekemelik

Kekemelik

Kekemelik, konuşma akıcılığının bloklar, ses, hece ve kelime tekrarları veya seslerin uzatılmasıyla değişken sıklık ve süreyle bölünmesine denilen bir akıcılık bozukluğudur.

Kekemelik bireyin iletişim yeterliliğini sınırlandırarak yaşam kalitesini düşürebilir. Bireyin iletişimden kaçınmasına, akademik sorunlar yaşamasına, akran ilişkilerinde güçlük yaşamasına ve özgüven eksikliğine neden olabilir. Kekemeliğin şiddeti her bireyde farklılık göstermektedir. Her 100 kişiden birinde görülen bu bozukluk, bireyin konuşma sırasında gösterdiği takılmaların yanı sıra çoğu kez gözlemlenmeyen psikojenik etkileri de içerir. Kekemelik terapileri, bu bozukluğun farklı boyutlarını inceleyerek bireyin yaşadığı etkileri anlamaya yönelik olup, farkındalık kazandırma ve kontrol stratejileri öğretme süreçlerini içerir. Bu terapiler, kekemelik şiddeti ve psikolojik etkileri üzerinde olumlu değişiklikler sağlamayı hedeflemektedir.

Kekemelik terapileri, bu bozukluğun farklı boyutlarını inceleyerek bireyin yaşadığı etkileri anlamaya yönelik olup, farkındalık kazandırma ve kontrol stratejileri öğretme süreçlerini içerir. Bu terapiler, kekemelik şiddeti ve psikolojik etkileri üzerinde olumlu değişiklikler sağlamayı hedeflemektedir.

Kekemelik Terapileri

Kekemelik terapileri, bireyin iletişim becerilerini geliştirmeyi ve psikolojik etkilerini azaltmayı amaçlar. Terapilerde kullanılan yöntemler arasında konuşma teknikleri, psikolojik destek ve bireysel farkındalık kazandırma yer alır.

Yazı: Ezgi ÇELİK KILIÇ